Voetballegende: Dino Zoff

0

De redactie van EK & VoetbalOnline blikt terug op voetballegenden in aanloop naar het EK. Gisteren werd Dino Zoff zeventig: Een legende voor het Italiaanse voetbal.

Dino Zoff werd in 1968 op zijn 26e Europees kampioen met Italië. In 1982, toen de keeper net 40 werd, won hij met zijn ploeg het wereldkampioenschap. Hij stond 15 jaar in het doel van de Squadra Azzurra en speelde in die tijd 112 interlands. In meer dan de helft van deze wedstrijden hield de keeper zijn doel schoon.

 

Tussen september 1972 en juni 1974 bleef hij als keeper van het Italiaans elftal zelfs 1143 minuten zonder tegengoal, tot hij tegen Haïti in de groepsfase werd bedwongen door Emmanuel Sanon. Dankzij zijn fantastische reddingen werd Zoff ook wel ‘Dino Nazionale’ genoemd, en was hij een van de allergrootste helden van de voetbalgekke Tifosi.

 

Bij zijn club Juventus miste hij in elf jaar tijd geen enkele competitiewedstrijd en hij won met ‘De Oude Dame’ zes keer de Italiaanse landstitel. Hij is nog steeds de enige speler die op een leeftijd van veertig jaar een wereldtitel binnen wist te halen.

 

 

Geboortedatum: 28 februari 1942 in Italië
Clubs: Udinese, Calcio, AC Mantua, SSC Napoli, Juventus
Interlands/goals: 112/0

 

 

 

 

 

 

Door: Floris Gouw

Share.

Laat een reactie achter