De beste voorbereiding op je voetbalwedstrijd

0

Training na training werd gewerkt naar dat ene moment, de wedstrijd. Hier gaat het niet meer over oefenen en technieken verfijnen, nee hier moet gepresteerd worden op niveau. Om de wekenlange inspanningen niet verloren te laten gaan, is het belangrijk enkele voorbereidingen te treffen die ervoor zorgen dat de wedstrijd zorgeloos gespeeld kan worden. We leggen je in het artikel hieronder alles uit wat je moet weten over de dag voor de wedstrijd en de wedstrijddag zelf.

Voor, tijdens en na de voetbalwedstrijden

Gebruik van koolhydraten en vetzuren

Koolhydraten zijn niet alleen tijdens de wedstrijden zelf, maar ook tijdens de trainingen belangrijk voor de aanvoer van energie.

Vetzuren staat ook op het lijstje van essentiële voedingsstoffen. Beter spierherstel, minder spierpijn, soepele gewrichten, een betere concentratie en een betere algemene conditie van hart- en bloedvaten zijn allen voordelen die gepaard gaan met het innemen van voldoende vetzuren. Vetzuren zijn dus niet weg te laten uit de voeding van een sporter of atleet en hoewel vetzuren van nature in de voeding te vinden zijn, zal de hoeveelheid vaak niet volstaan. Capsules of gels met vetzuren bieden dan de oplossing.

Enkele gouden tips

De dag voor de wedstrijd

Trainen voor die belangrijke voetbalwedstrijd gebeurt natuurlijk al lange tijd voordien, maar de dag voor de wedstrijd is naar voorbereiding toe al even belangrijk als de wedstrijddag zelf. Het is dan namelijk dat je ervoor zorgt dat zowel je lichaam als geest in de best mogelijke conditie zijn voor het grote moment.

Een avondmaal rijk aan koolhydraten

Een goed bord pasta de avond voor de wedstrijd doet wonderen voor de prestaties. Omdat pasta rijk is aan koolhydraten die worden omgezet in suikers kan het lichaam een voorraad aanleggen die ingezet kan worden als energiebron tijdens de wedstrijd.

Een ontspannen nachtrust

Het is algemeen geweten dat een goede nachtrust bevorderlijk is voor het neerzetten van goede sportieve prestaties, dus ook voor aan voetbalwedstrijd voldoende slaap inplannen, telt mee als een goede voorbereiding. Voor het slapen alle noodzakelijke spullen voor de wedstrijd al klaarleggen en inpakken zorgt voor meer rust de dag van de wedstrijd. Als dan ook nog eens alle mogelijke afleiding zoals het mobieltje wordt uit gezet, is een goede nachtrust al bijna verzekerd.

De dag van de wedstrijd
En dan is daar de dag van de wedstrijd, een belangrijke dag waarop niets aan het toeval mag overgelaten worden. Een goede voorbereiding de dag voordien was er al, nu nog in de beste omstandigheden naar de voetbalwedstrijd toeleven.

Hydratatie

Om goede prestaties neer te zetten, is het belangrijk dat het lichaam voldoende gehydrateerd is. Enkele uren voor de wedstrijd genoeg water drinken, zal je een meerwaarde opleveren tijdens de wedstrijd. Let er wel op niet te veel vlak voor de wedstrijd te drinken zodat je daar geen hinder van kan ondervinden.

Gezond eten

Om het lichaam tijdens de voetbalwedstrijd van genoeg energie te voorzien, is het belangrijk enkele uren ervoor trage koolhydraten te eten, zoals bijvoorbeeld volkorenbrood, of als supplement in te nemen. De snelle koolhydraten die je net voor de wedstrijd nodig hebt, kunnen gehaald worden uit suppletie of ui het eten van bijvoorbeeld een banaan. En vergeet ook de vetzuren niet voor een beter herstel en een goede concentratie.

Share.

Laat een reactie achter