Het EK 2022 komt eraan: 3 dingen die je moet weten

0

Bij de loting voor het EK van 2022 is Nederland in groep C geplaatst, samen met Zweden (nummer 2 op de FIFA-ranglijst), Zwitserland (20) en Rusland (24). De beste twee landen van iedere poule gaan door naar de knock-outfase. In theorie hebben Zweden en Nederland de beste kansen om door te stoten.

Het EK 2022 vindt plaats in Engeland
Het EK 2022 zou eigenlijk afgelopen zomer worden gespeeld. Omdat er werd besloten om het EK voor mannen een jaar te verschuiven, werd ook het EK voor vrouwen met een jaar uitgesteld. Het EK voor vrouwen zal hierdoor starten op 6 juli 2022. In tegenstelling tot de mannen vorig jaar zullen de vrouwen geen Europese rondreis maken. Het tornooi wordt in Engeland gespeeld.

De openingswedstrijd tussen Engeland en Oostenrijk wordt op Old Trafford in Manchester gespeeld. Het is voormalig Oranje-bondscoach Sarina Wiegman, die in 2017 met Oranje het toernooi in Nederland wist te winnen, die nu het Engelse team coacht. De finale is op 31 juli in het mythische Wembley. Tussendoor wordt er vooral in kleinere stadions gespeeld, zoals het Manchester City Academy Stadium (7.000 toeschouwers) en het Leigh Sports Village (12.000 toeschouwers).

Engelse succescoach moet Oranjevrouwen naar de eindwinst leiden
De huidige bondscoach van Oranje is Mark Parsons, een Engels-Amerikaanse voetbaltrainer die Sarina Wiegman in 2021 opvolgde. Tot eind november 2021 combineert hij zijn functie als bondscoach met het trainerschap bij het Amerikaanse vrouwenteam Portland Thorns. Eerder stond hij op de loonlijst van onder meer Washington Spirit, DC United Women en Chelsea LFC.

Parsons leidde Chelsea LFC naar drie titels. Met Portland Throns won hij de NWSL Shield (2016), het NWSL Championship (2017), de NWSL Community Shield (2020) en de NWSL Challenge Cup (2021). Hijzelf won in 2016 de trofee voor de NWSL Coach of the Year. Als assistent nam hij Jessica Torny mee naar Nederland, een voormalige voetbalster die uitkwam voor onder meer FC Twente, Willem II en het Nederlandse voetbalelftal.

Oranjevrouwen maken vrouwenvoetbal ongekend populair
Het vrouwenvoetbal wordt steeds professioneler en kan ook commercieel op steeds meer interesse rekenen. Ook op het EK 2022 zal dit merkbaar zijn. Zo doen de doellijntechnologie en de VAR hun intrede bij het EK voor vrouwen. In ons land zijn de leeuwinnen in ieder geval ongelofelijk populair. In september 2016 keken nog geen tienduizend mensen naar de Oranjevrouwen, maar tijdens de finale in 2017 waren dit er meer dan vijf miljoen. Ook komende zomer verwacht men dat veel Nederlanders het EK zullen volgen. De wedstrijden worden dan ook live uitgezonden bij NOS en Eurosport. Ook tickets zullen als zoete broodjes verkopen – als corona geen roet in het eten gooit – en wellicht zal op het voetbal wedden bij alle grote bookmakers mogelijk zijn.

Lange tijd was het zo dat vrouwenvoetbal een zwak afkooksel was van mannenvoetbal. Vaak waren vrouwenteams verlieslatend en teerden ze vooral op de successen van de heren, terwijl ze maar weinig kijkers lokten. Daar komt steeds meer verandering in. Daar hebben de successen van de Oranjevrouwen iets mee te maken, maar ook een duidelijke langetermijnvisie op het vrouwenvoetbal draagt hieraan bij. Het heeft ervoor gezorgd dat meisjes weten dat ook zij profvoetballer kunnen worden.

Share.

Laat een reactie achter