Wie wordt de nieuwe bondscoach van de Oranje leeuwinnen?

0

Onlangs werd het bekend gemaakt dat Mark Parsons niet langer meer de bondscoach is van de Oranje leeuwinnen. De reden zijn de tegenvallende resultaten van de Oranje vrouwen. De samenwerking tussen de coach en de bond werd per direct beëindigd. Maar wie wordt dan de nieuwe bondscoach van de Oranje leeuwinnen?

Parsons weg bij KNVB
Parsons was sinds vorig jaar de bondscoach van de Oranje vrouwen. Het begin van zijn periode bij de KNVB begon roerig. Hij combineerde eerst nog zijn baan met die van hoofdcoach van Portland Thorns. Daarnaast was er ook nog van wat gedoe te spreken met zijn vergunningen. 

Parsons werd vorig jaar gepresenteerd als opvolger van Sarina Wiegman waarmee de Oranje vrouwen in 2017 Europees kampioen werden en in 2019 de tweede plek pakten op het WK. In 2019 verloor Nederland de WK finale van de Verenigde Staten. Wiegman pakte dit jaar tijdens het EK de titel met de Engelse vrouwen.

Lat lag hoog
Tijdens het afgelopen EK vrouwen werd het Nederlands vrouwenelftal in de kwartfinales uitgeschakeld door Frankrijk, na een tweede plaats in de poule tijdens de groepsfase. Na een verlenging won Frankrijk met 1-0 van Nederland.

Door de voorgaande overwinningen, lag de lat hoog voor de Oranje leeuwinnen tijdens het afgelopen EK. Als titelverdediger en finalist van het laatste WK, wilden ze dit jaar natuurlijk weer meedoen voor de prijzen. Helaas voor de Oranje vrouwen viel het vertoonde spel en de resultaten in aanloop naar en op het EK tegen.

Wie wordt de nieuwe bondscoach?
Maar wie zal dan de nieuwe bondscoach worden van de Nederlandse vrouwen. Als mogelijke opvolger werd Andries Jonker al eerder genoemd. Jonker is eerder al voor een korte tijd bondscoach geweest van het vrouwenelftal en heeft al veel ervaring als coach in het mannenvoetbal. Andere namen die ook al rondgingen zijn onder andere Emma Hayes, de huidige coach van de vrouwen van Chelsea, en Daphne Koster, manager van het vrouwenelftal van Ajax. Ook oud bondscoach Vera Pauw komt in aanmerking voor de nieuwe positie. Echter verlengde zij vorig jaar haar contract als bondscoach van Ierland.

De opvolging van Parsons zal in ieder geval snel rond moeten komen. Begin volgende maand spelen de Nederlandse vrouwen namelijk een belangrijke wedstrijd tegen IJsland in de kwalificatie voor het WK. Als het Nederlands vrouwenelftal deze wedstrijd wint, zijn ze gekwalificeerd voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar.

Share.

Laat een reactie achter