Turkije hoopt serieus op Euro-2016

0

Morgen beslist de UEFA welk land het Europees Kampioenschap van 2016 mag organiseren. Er zijn drie landen kandidaat: Frankrijk, Italië en Turkije. De Franse delegatie (met president Sarkozy) lijkt de meeste kans te maken.

Laat Geert Wilders het maar niet horen, maar de kans is zeker niet uitgesloten dat Turkije dit Europese feestje mag organiseren. Met zeven speelsteden op Aziatische bodem zou het een beetje vreemd zijn, maar het bidbook van de Turken is opvallend sterk en slechts dertien mensen stemmen.

Ruim drie jaar geleden ging een dergelijke verkiezing naar Polen – Oekraïne en bij die verkiezing was de stem van Jeu Sprengers doorslaggevend. Hij stemde toen voor de Oost Europese combinatie, maar dat deed hij met een paar vrienden vooral om de net gekozen voorzitter Platini dwars te zitten. Morgen kan Michael van Praag, die in het kiescollege zit, een doorslaggevende rol spelen.

 

Frankrijk is de favoriet en hoopt vooral te teren op het succes van het WK-98. Enkele speelsteden van toen blijven gehandhaafd, maar Strasbourg, Nancy, Lille en Nice hebben zich ook gemeld en zullen een nieuw stadion laten bouwen. Nantes en Montpellier vallen af. Italië heeft bijna dezelfde steden van het WK-90 aangemeld, maar Genua en Bologna zijn afgevallen. Cesena (!) en Parma zijn de nieuwe speelsteden. Premier Berlusconi heeft alle steun toegezegd, maar financieel zijn er toch te veel gaten. Drie jaar geleden was Italië favoriet, maar leverde de uitverkiezing een outsider als winnaar op. Italië had het toernooi graag met Frankrijk gehouden, maar daar hadden de Fransen geen trek in.

 

De kans dat Italië wordt gekozen lijkt klein. Het organiseerde al twee keer een EK, maar dat waren minitoernooien bij dit maxi-project, waaraan misschien wel 24 landen zullen deelnemen. Turkije is wel een serieuze kandidaat en de Turkse regering hoopt met de organisatie van dit toernooi een politieke doorbraak te forceren zodat het land over tien jaar deel zal uitmaken van een verenigd Europa.

Premier Erdogan heeft kosten noch moeite gespaard om met een serieus aanbod te komen. Istanboel wordt de belangrijkste speelstad, maar Bursa, Izmir, Eskisher, Antalya, Konya, Kayseri en Ankara zijn de andere plaatsen die zijn aangewezen. De Turken hebben zich bediend van de Portugese ervaringen tijdens Euro-2004 en hopen vooral de infrastructuur in het land een enorme impuls te geven dankzij de organisatie van Euro-2016.

 

Share.

Laat een reactie achter