Platini en Prandelli dachten terug aan Heizel

0

De rellen tijdens Italië – Servië hebben veel emoties los gemaakt. Onafhankelijk van elkaar hebben UEFA-voorzitter Michel Platini en de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli teruggedacht aan het Heizeldrama, dat zij als speler meemaakten.

Platini meent over het geweld dat de UEFA een zero tolerance beleid heeft. ‘Dit soort uitwassen mogen gewoon niet plaats vinden in een stadion. We zullen hard straffen. Ik heb teveel slechte herinneringen als speler aan dergelijke incidenten om hier zomaar overheen te stappen. Het Heizeldrama spookt nog regelmatig door mijn hoofd en na de incidenten in Genua staan ook die avond in Brussel me weer helder voor de geest,’ aldus de voorzitter van de Europese Voetbalunie, die harde maatregelen tegen Servië en Italië heeft aangekondigd.

 

Cesare Prandelli had vooral medelijden met doelman Stojkovic. ‘Toen ik in de kleedkamer in elkaar gebogen zag na het incident bij de volksliederen, heb ik me neergelegd bij het feit dat van een echte wedstrijd al geen sprake kon zijn. Het geweld was wreed en toen de glazen wanden tussen de vakken werden weggeslagen, was ik bang dat ik een nieuw Heizeldrama zou meemaken. Er zijn onschuldige mensen, families met jonge kinderen, die in een vluchtende horde veranderen en dan kan er van alles misgaan. Gelukkig is dat dit keer niet gebeurd, maar ik denk dat die mensen niet snel nog eens een stap in een stadion gaan zetten,’ meent de bondscoach.

 

In Genua is men vooral boos dat de mooiste havenstad van Zuid Europa weer werd geteisterd door terreur. De G-8-top van 2001, toen een stelletje vandalen en punkers onder de term van antiglobalisten de ziel van de binnenstad wilden vernietigen, is nog niemand vergeten omdat de sporen nog altijd zichtbaar zijn in Columbus’ geboortestad. De Italiaanse bond heeft al laten weten om als tegemoetkoming binnenkort weer een interland in de stad te willen houden, maar niet iedereen zit hierop te wachten. Men vraagt zich vooral af waarom de Servische vandalen en onruststokers niet bij de grens zijn tegengehouden door de Servische grenswachten.

Share.

Laat een reactie achter