Platini eist zekerheden van Oekraïne voor EK

0

UEFA-voorzitter Michel Platini geeft Oekraïne nog een half jaar de tijd om te voldoen aan de eisen voor de organisatie van Euro-2012. De Fransman wil zekerheden van de regering in Kiev en niet alleen mooie woorden.

Met name op het gebied van infrastructuur en hotelaccomodatie voldoet het land, dat het toernooi samen met Polen zal organiseren, niet aan de gestelde eisen bij de uitverkiezing. Platini heeft al voorgesteld dat er desnoods alleen in Kiev wordt gespeeld en dat er twee reservesteden in Polen worden aangewezen voor het toernooi. Het zou niet voor de eerste keer zijn dat een groot toernooi uiteindelijk wordt weggehaald bij een organiserend land. In 1986 zou het WK in Colombia worden gehouden maar vanwege de drugsoorlog besloot de FIFA in 1983 om het toernooi te verplaatsen naar Mexico.

Oekraïne en Polen kregen de organisatie na een zeer doortrapte uitverkiezing, waarbij het Nederlandse bestuurslid Sprengers in solidariteit met enkele bobo’s uit het Johansson-kamp Platini in de wielen wilde rijden door voor de outsider te stemmen. Dat was geheel tegen het advies van de bidcommissie van wie Harry Been deel uitmaakte, die een voorkeur had voor Kroatië en Hongarije. Terwijl Platini zelf een lichte voorkeur had voor Italië. De problemen die nu ontstaan komen dus eigenlijk volledig op het conto van de Johansson-clan, die toen nog aan de macht was.

‘Maar ik ben voorzitter van de UEFA en zal dus de wens van de lidstaten tot uitvoer brengen. Ik zal er alles aan doen dat het toernooi ook in Oekraïne zal plaats vinden, zoals een meerderheid toen wenste,’ aldus de altijd duidelijke en eerlijke Platini.

Share.

Laat een reactie achter