‘Oekraïne kocht stemmen voor Euro-2012’

0

De discutabele verkiezing van Polen – Oekraïne voor de organisatie van Euro-2012 krijgt deze week een staart. Het Cypriotische oud-bestuurslid van de UEFA Spyros Marangos heeft een bom gelanceerd en beschuldigt het kiescollege van omkoping.

Het mede-bestuurslid Surkis uit Oekraïne zou deze omkoping hebben ingestoken. Een van de stemmen voor Polen – Oekraïne zou afkomstig zijn van de inmiddels overleden Jeu Sprengers. In april 2007, enkele maanden na de uitverkiezing van Platini als voorzitter, vond een coup plaats binnen het dagelijkse bestuur van UEFA tegen Platini, die zelf steun gaf aan de kandidatuur van Italië. Het door een commissie o.l.v. Harry Been tot de beste kandidaat benoemde bid van Hongarije-Kroatië kreeg niet één van de twaalf stemmen.

 

Acht gingen er verrassend naar Oekraïne-Polen. Volgens Marangos zijn deze acht leden ordinair omgekocht, alhoewel er in 2007 het idee bestond dat deze vrienden van de afgezette voorzitter Lennart Johansson Platini een hak wilde zetten. Marangos heeft jaren Platini geïnformeerd over zijn bewijslast in deze zaak, maar werd door niemand van de UEFA gehoord. Hij heeft zich daarom gewend tot enkele gezaghebbende kranten in Europa. Süddeutsche Zeitung bracht het nieuws als eerste en vandaag bericht La Gazzetta dello Sport over de vermeende omkoping.

 

De acht bestuursleden van de UEFA die op 18 april 2007 in Cardiff voor Oekraïne – Polen stemden waren Sandu (Roemenië), Koloskov (Rusland), Sprengers (Nederland), Thompson (Engeland), Omdal (Noorwegen), Madail (Portugal), Mifsud (Malta) en Lefkaritis (Cyprus). De vier stemmers voor Italië waren Platini (Frankrijk), Mayer-Vorfelder (Duitsland), Villar (Spanje) en Erzig (Turkije).

 

(bron: Giorgio Press Ltd.)

Share.

Laat een reactie achter