Hoe kan Oranje de Rode Duivels achterna?

0

Het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk telt 24 landen maar Oranje is er niet een van hen. De Belgische Rode Duivels wel, en zij gelden zelfs als kanshebber op de titel. Wat moet Nederland doen om het Belgische voorbeeld te volgen?

Eind maart, toen Nederland zich voorbereidde op de oefenwedstrijden tegen Frankrijk en Engeland, boog Wesley Sneijder zijn hoofd over de situatie van Oranje. De 31-jarige speler van Galatasaray wees op de donkere dagen van België, dat tot 2014 vijf grote toernooien op rij miste. “Zij hadden een goede lichting en toen een hele tijd niets in de zin van het spelen van eindtoernooien”, zegt Sneijder, verwijzend naar de gloriedagen van België in de jaren 80.
 
Maar wat zorgde voor de wederopstanding? “Zij hebben toen een vernieuwing moeten doorvoeren”, aldus Sneijder. “Die vernieuwing zie je nu ook bij Oranje gebeuren. Er zijn veel nieuwe, jonge spelers bij met veel kwaliteit.” En die jongelingen verdringen de oudjes, waar de veteraan nadrukkelijk ook toe behoort.
 
In de partij tegen Engeland (1-2 winst) ontbraken voor het eerst sinds 2010 de Grote Vier (Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Arjen Robben), die Oranje al tien jaar voortstuwden. Destijds, in 2010, oefende Nederland tegen Oekraine en wilde coach Bert van Marwijk zijn sterren rust geven. Daarvoor was van 2003 tot 2010 altijd minstens één van de Grote Vier present.
 
Het is hachelijk om in te schatten, maar welke tieners of jonge twintigers van het huidige Oranje, zouden net als de Belgen Eden Hazard (Chelsea), Thibaout Courtois (Chelsea), Thomas Vermaelen (Barcelona), Vincent Kompany (Manchester City), Kevin de Bruyne (Man City) en Moussa Dembele (Tottenham Hotspurs) terecht kunnen komen bij topclubs?
 
Volgens de website gokken op ek zijn er wel wat lichtpuntjes voor Oranje. Allereerst hoeft Memphis Depay natuurlijk niet te worden afgeschreven, want de oud-PSV’er is pas 23 jaar en heeft simpelweg wat tijd nodig, om de overstap naar de Engelse Premier League te verwerken. In de kwalificatiefase voor het WK 2018, zal Depay Oranje’s belangrijkste pion kunnen worden.
 
Riechedly Bazoer (19, Ajax) kan over een jaar of twee, drie ook klaar zijn voor een mooie transfer. De middenvelder heeft al drie interlands op zijn naam en was versus Engeland de enige tiener in de selectie. Ook Ajacied Kenny Tete (20) maakt indruk en wordt door velen gezien als het grootste defensieve talent in jaren. Bij FC Groningen dartelt Oussama Idrissi rond, die van de eredivisiespelers onder de 21 jaar, het hoogste aantal schotel op goal per 90 minuten lost. Hij speelde zich pas in december 2015 in het elftal en integreert dus snel.
Share.

Laat een reactie achter