Euro-2012: Portugal met rug tegen de muur

0

Van alle wedstrijden van de komende twee dagen in de voorronde van het EK is Portugal – Denemarken zonder meer de belangrijkste. De ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo kan zich geen puntverlies meer veroorloven na de dramatische start.

Zonder de duurste speler ter wereld kwam Portugal niet tot winst tegen Cyprus (4-4) en verloor het zelfs bij Noorwegen (0-1). Om het contact met de koplopers in deze groep niet helemaal te verliezen moet de ploeg van de net aangestelde Rui Bento winnen.

 

Een andere kraker is Duitsland – Turkije, een herhaling van de halve finale van Euro-2008. De ploeg van Joachim Löw is natuurlijk favoriet tegen het keurcorps van Guus Hiddink, maar de crisis van Bayern (en ook Schalke) straalt toch ook af van de Mannschaft. Het duel in Berlijn wordt een emotioneel treffen.

 

Dick Advocaat wacht ook een moeilijk examen met Rusland, namelijk een bezoek aan Ierland. Beide landen stonden op de drempel van het WK maar gingen niet naar het eindtoernooi en willen die fout niet nog een keer maken. De ploeg van Trapattoni is vooral sterk in dergelijke confrontaties. Italië speelt een uitwedstrijd bij Noord Ierland en moet vooral nog een beetje op gang komen met Antonio Cassano als nieuwe spelmaker. Toch zijn de Azzurri er nog niet gerust op.

 

Griekenland moet thuis winnen van Letland, nadat de kampioen van 2004 onder de nieuwe trainer Santos is begonnen met twee gelijke spelen. Spannend wordt zeker ook het duel Tsjechië – Schotland, tussen twee ploegen die wel weer eens verlangen naar een eindtoernooi. Ze spelen eigenlijk om de tweede plaats achter wereldkampioen Spanje. In Salamanca speelt de titelverdediger thuis tegen Litouwen. Voor liefhebbers is het prettig dat de wedstrijd begint om 22.00 uur en rechtstreeks wordt uitgezonden op TVE. Er zal zeker meer te genieten zijn dan bij Moldavië – Nederland.

 

Op zaterdag is er ook nog Frankrijk – Roemenië. De ploeg van Blanc lijkt over de schok van de thuisnederlaag tegen Wit Rusland heen. Israël – Kroatië is ook een aardig duel op de zaterdagavond.

Share.

Laat een reactie achter