EK: Oranje tegen Zlatan en Erwin Koeman

0

Nederland heeft niet erg gunstig geloot voor de voorronde van Euro-2012, maar ook niet ongunstig. De ploeg van Van Marwijk zit in een grote groep met vijf tegenstanders, Zweden, Finland, Hongarije, Moldavië en San Marino.

Oranje kent Zweden als tegenstander alleen van eindtoernooien, WK-74 en Euro-2004. In een voorronde kwamen beide landen elkaar nooit tegen. Aan de andere tegenstanders bewaart Oranje goede herinneringen in voorrondeduels. Alleen Hongarije was in een ver verleden te sterk voor Oranje. Dat gebeurde in 1966 toen Johan Cruijff in de nationale ploeg debuteerde. Natuurlijk is de confrontatie met Hongarije curieus, omdat Erwin Koeman de bondscoach is. PSV’er Dzsudzsak is de meest in het oog springende speler in zijn selectie.

Zweden en Hongarije troffen elkaar al in de voorronde van het WK-2010 en werden beiden uitgeschakeld door Denemarken en Portugal ondanks enkele verdienstelijke wedstrijden. Zweden heeft zich vanaf 1996 altijd voor het EK geplaatst. Hongarije was voor het laatst in 1972 op een EK-eindtoernooi.

Groep A
Duitsland
Turkije
Oostenrijk
België
Kazachstan
Azerbeidzjan

Groep B
Rusland
Slovakije
Ierland
Macedonië
Armenië
Andorra

Groep C
Italië
Servië
Noord-Ierland
Slovenië
Estland
Faeroer

Groep D
Frankrijk
Roemenië
Bosnië
Wit-Rusland
Albanië
Luxemburg

Groep E
Nederland
Zweden
Finland
Hongarije
Moldavië
San Marino

Groep F
Kroatië
Griekenland
Israël
Letland
Georgië
Malta

Groep G
Engeland
Zwitserland
Bulgarije
Wales
Montenegro

Groep H
Portugal
Denemarken
Noorwegen
Cyprus
IJsland

Groep I
Spanje
Tsjechië
Schotland
Litouwen
Liechtenstein

Plaatsing
De winnaar van de kwalificatiegroep plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde in Polen en Oekraine. Ook de beste nummer twee uit de negen kwalificatiegroepen is meteen zeker van deelname.

De overige acht nummers twee uit de kwalificatiereeks bepalen middels een play-off over twee duels wie de laatste vier landen zijn die naar de eindronde mogen. De beide gastlanden zijn al zeker van deelname.

Share.

Laat een reactie achter