EK-2012: Veel landen op zoek naar eerherstel

0

Vandaag begint de jacht op de tickets voor Euro-2012 pas echt. De primeur om op vrijdagavond een lading interlands af te werken zegt voldoende over de devaluatie van de voorronde. De nationale ploegen verliezen steeds meer aan belang.

In een kwart eeuw tijd is de interland op de zondag verplaatst naar vrijdag. Interlands zijn tegenwoordig vooral tussendoortjes en voor de toplanden zijn ze vaak verplichte nummers. Vanavond staan weer een boel onbelangrijke en ook onaantrekkelijke wedstrijden op het programma (omdat van een echte wedstrijd geen sprake zal zijn), zoals San Marino – Nederland, Liechtenstein – Spanje en Andorra – Rusland (heeft Advocaat daar net zoveel geluk als Hiddink drie jaar geleden?).

 

Maar de voorrondes bieden vooral enkele landen die op het WK ernstig verzaakten de kans op eerherstel. Engeland speelt vanavond op Wembley tegen Bulgarije. Italië moet op bezoek bij Estland en presenteert misschien haar nieuwe gezicht. Frankrijk vertoont zich voor het eerst sinds het WK weer voor eigen publiek tegen Wit Rusland. En Portugal mag proberen om prijs te schieten tegen Cyprus.

 

Het EK over twee jaar spreekt nu nog niet tot de verbeelding. Daarbij zal het toernooi ook niet echt aanspreken omdat de speelplaats pijnlijk onhandig is. Het worden voorspelbare plichtmatige optredens, want in feite moet een topland wel erg veel fouten om de kwalificatie mis te lopen. De clubs hebben dat inmiddels ook door en eisen nu hun spelers eerder op en zodoende wordt er vanaf nu vrijdag en dinsdag gevoetbald. De toon is gezet naar een snel einde van het interlandvoetbal.

 

Engeland, Italië, Frankrijk en Portugal gaven op het WK al een voorbode. De topspelers willen vooral schitteren in de Champions League. Ook de Oranje-sterren zullen vanavond tegen San Marino wel uitkijken dat ze niet geblesseerd raken zodat ze de aftrap op het echte podium moeten missen.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter