Een echte test voor Oranje

0

Oranje heeft onder Bert van Marwijk nog geen punt verspeeld in voorrondewedstrijden. Dat is een opmerkelijk gegeven voor de thuiswedstrijd tegen Zweden. De reeks van dertien zeges is verdienstelijk, maar de tegenstand hield niet over.

De enige ‘risicowedstrijden’ waren de uitduels bij Noorwegen en Schotland en die wist Nederland zakelijk te winnen, zoals ook afgelopen vrijdag vooral zakelijk werd gewonnen bij Moldavië. In de afgelopen drie voorrondes werden slechts twee duels verloren, waarvan een onbelangrijke in Wit Rusland onder Van Basten (officieel de laatste nederlaag in een voorronde) in november 2007.

 

Vanavond wacht Oranje waarschijnlijk de lastigste thuiswedstrijd in een voorronde sinds de thuisnederlaag tegen Portugal van exact tien jaar geleden (in de voorronde van het WK-2002). Toen ging de ploeg van Louis van Gaal aan zelfoverschatting en een fluitende toeschouwer pijnlijk voor schut. Net als Portugal toen, beschikt Zweden over één speler van wereldklasse die een wedstrijd kan laten kantelen. Zlatan Ibrahimovic wil zeker schitteren in de ArenA, nadat hij twee weken geleden ook weer een schrikbeeld van Ajax was in het stadion waar hij zijn eerste stappen zette op het hoogste podium.

 

Dit is de wedstrijd waar de Zweden al anderhalf jaar naar hebben uitgekeken. Sinds de ploeg door een onhandige thuisnederlaag tegen Denemarken voor het WK werden uitgeschakeld. Zweden is vooral een stugge ploeg en moeilijk te verslaan. Jan Zwartkruis zou spreken over een groepje gelouterde profs in het West Europese voetbal. Het beeld van Argentinië – Zweden op het WK-2002 blijft legendarisch: wanhopige Argentijnen beukend op een Zweedse muur. De namen van de Zweden zijn inmiddels vergeten, maar Batistuta, Zanetti, Veron, Crespo en Saviola gingen wel eerder naar huis.

 

Het duel van vanavond is dus een echte test voor het keurcorps van Van Marwijk en bij winst staan de poorten naar Euro-2012 al open. Voor een ploeg, die op het WK veel moeite had met Denemarken, Japan en Slowakije zou zelfoverschatting fataal kunnen zijn. De in Nederland actieve Zweden willen graag voor een stunt zorgen en laten zich niet snel intimideren door het oranje legioen.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter