Column: Nigel de Jong beschadigt Oranje

0

De doodschop van Nigel de Jong, waarmee waarschijnlijk een einde kwam aan het seizoen van Hatem Ben Arfa, is een zoveelste schandvlek in dit zilveren oranje jaar. Bondscoach Bert van Marwijk doet er goed aan om even geen beroep op deze speler te doen.

De vraag is niet eens meer of hier sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar De Jong wordt zo langzaam aan het uithangbord van moderne verdelgvoetballers en daar moet een land als het onze niet mee willen worden geïdentenficeerd.

 

Zoals in het verleden spelers als Romeo Benetti of Andoni Goikoetxea die stempel kregen en zodoende even niet voor hun nationale ploeg worden opgeroepen, zo moet Van Marwijk voor De Jong een kalmteperiode inbouwen. De internationale arbiters zullen Oranje steeds meer in de gaten houden en dat is nooit gunstig voor de nationale ploeg en voor het imago van ons voetbal.

 

Nigel de Jong speelt kwalijker voetbal dan bij voorbeeld Claudio Gentile in het verleden. Daarbij heeft Oranje voldoende alternatieven op de plek die De Jong invult in de nationale ploeg. Tegen Moldavië en Zweden zou De Jong gewoon even niet moeten spelen. Van Marwijk moet niet het risico lopen om de reputatie van Oranje te grabbel te gooien.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter