Analyse: Hiddink kiest de moelijke weg

0

Guus Hiddink houdt van een uitdaging en waarschijnlijk ook van de spanning bij een moeilijke opdracht. De Achterhoeker had zeker ook van het leven kunnen genieten, maar hij wil nog een klusje klaren. En daarvoor kiest hij Turkije uit.

Eerst maar de basisfeiten: Turkije werd derde op het WK in 2002 (door Hiddink’s Zuid Korea in de troostfinale te verslaan) en was bij Euro-2008 een verdienstelijke halve finalist, net als Hiddink’s Rusland. Om deze prestaties te overtreffen moet Hiddink Turkije aan een finale op een groot toernooi helpen. En dat is Hiddink zelfs niet met Oranje gelukt. Kortom: om de Turken aan een unieke prestatie te helpen moet Don Guus zichzelf overtreffen.

 

Het is dus best moedig om uitgerekend in dit land een klus met de nationale ploeg te beginnen. We hoeven niet meer te geloven in een argument dat Hiddink voor de lange termijn werkt, want dat deed hij in Rusland zogenaamd ook maar toen puntje bij paaltje kwam (en de lange termijn concreet werd) gaf hij niet meer thuis. Daar was het Hiddink natuurlijk ook niet om te doen. Net zo min als hij NIET wilde schitteren op Euro-2008. Natuurlijk wilde hij dat wel en wil hij nu graag worden herinnerd aan die prestatie als zijn werk van de afgelopen vier jaar wordt geanalyseerd. Terwijl het vanaf de zomer van 2006 in feite ging om de kwalificatie voor het WK van komende zomer.

 

Hiddink is de beste ambassadeur van zichzelf, dus hij zal de Turkse job ook weer goed aan het publiek verkopen. Turkije is een vreemd voetballand met veel ups en downs, maar zeker geen land zonder recente voetbaltraditie en ook nog eens met zeer goede spelers. 

Turkije is geen Hongarije of Polen, maar een land als Griekenland dat op twee eindtoernooien in deze eeuw opvallend goed heeft gepresteerd. Hij hoeft de ploeg niets te leren en hij hoeft organisatorisch niets op poten te zetten, want dat heeft Fatih Terim allang gedaan. Hiddink hoeft er dus niet aan ontwikkelingshulp te doen, zoals in Zuid Korea en Australië het geval was.

Het is wel de bedoeling dat Turkije zich voor Euro-2012 plaatst en dat zal niet eenvoudig zijn, want zijn ploeg zit in een groep met Duitsland (net als Rusland bij de afgelopen voorronde van het WK) èn ook nog met België en Oostenrijk. Het duel Advocaat – Hiddink biedt natuurlijk voor de Nederlandse journalistiek een leuk perspectief maar heeft waarschijnlijk als inzet een plek voor de beslissingswedstrijden voor de nummers 2 van elke groep. Dat is geen eenvoudige opdracht, want er valt weinig eer aan te behalen. Hiddink heeft de moed om deze opdracht aan te gaan en dat valt zeker te prijzen.

 

Rick Klein Verdijk

 

Share.

Laat een reactie achter