Oranje overtuigend langs Zweden: 4-1

0

Oranje heeft met een ware demonstratie aangetoond dat het niet ten onrechte de vice-wereldkampioen is. De ploeg van Van Marwijk overtrof de stoutste verwachtingen door met 4-1 te winnen van Zweden. Huntelaar en Afellay scoorden ieder tweemaal.

De prestatie in deze cruciale groepswedstrijd zal zeker de kritiek op het spel van Oranje doen verstommen, want met Van der Vaart en Afellay als extra middenvelders naast een weer bij vlagen weergaloze Sneijder is het team een sierraad voor het mondiale voetbal. Oranje voetbalde eindelijk zoals de liefhebber het graag had gezien op het WK tegen Denemarken, Japan en Slowakije, zonder de soms slopende rem van Nigel de Jong erop en met een echte topscorer in de spits.

 

De wedstrijd was koud begonnen of Oranje, met aanvoerder Van Bommel gewoon in de ploeg, had al een gat geslagen. Via een subliem hakje kon Van der Vaart Huntelaar voor het doel vrijspelen. De koele spits maakte geen fout en scoorde in zijn vierde voorrondewedstrijd op rij. Zweden kon nog wel reageren kreeg via Toivonen zelfs een prachtige kans, die hij met een lob over Stekelenburg naast het doel schoot. Het evenwicht op het veld werd helemaal verstoord doordat Afellay attent reageerde toen Sneijder een slapende verdediging verraste na een slechte ingooi van de Zweden. De PSV’er scoorde zijn eerste goal in Oranje, een historische want het was ook de eerste van een speler van Marokkaanse origine in het Nederlands elftal. De treffer kwam op een goed moment omdat kort ervoor Kuyt met een ongelukkige enkelblessure was uitgevallen omdat het gewricht bij jet neerkomen na een luchtduel dubbelklapte.

 

Na rust was Nederland heer en meester en lieten de technische spelers hoogstandjes zien. Afellay bracht iedereen in vervoering met een prachtige serie schijnbewegingen. Uit zijn voorzet kopte Huntelaar de bal achter Isaksson. Het was alweer zijn achtste goal in deze voorronde. Kort daarna lanceerde Heitinga Sneijder, die weer Huntelaar in de diepte bereikte. De spits stelde daarna Afellay in staat om zijn tweede goal te maken. Met 4-0 was de buit na een uur al binnen.

 

Zweden kreeg daarna wel ruimte. Ibrahimovic en Berg stelden doelman Stekelenburg een paar keer op de proef en uit een hoekschop wist de Groninger Granqvist nog tegen te scoren. Met 4-1 is de uitslag zeker niet geflatteerd en lijkt de groepszege al vast te staan.

Share.

Laat een reactie achter