Column: Advocaat moet België kwalificeren

0

Gaat Dick Advocaat in navolging van Leo Beenhakker (Polen) en Guus Hiddink (Rusland) als bijklussende bondscoach een gerenommeerd voetballand niet voor een eindtoernooi plaatsen? Dat is de grote vraag voor de komende twee jaar.

De inflatoire prestaties van die bijklussende bondscoaches van vaderlandse makelij begint enige reputatieschade van het NL-fenomeen in het internationale voetbal op te leveren. Hiddink moet Rusland nu een via de voordeur voor een eindtoernooi plaatsen als hij nog in dienst blijft van de Moskovitische voetbaltregenten.

 

En België dient zich gewoon voor een eindtoernooi te plaatsen met Advocaat aan het roer. Het zou heel laf zijn om van een onmogelijke missie te spreken nog voor er een bal is getrapt. Sinds de Olympische zege van de Belgen op Italië hoort deze generatie van Walen en Vlamingen weer bij de subtop van het internationale voetbal. Een bondscoach moet daar alle aandacht op leggen en als hij nog geen vertrouwen in de goede afloop heeft zeker niet gaan bijklussen, maar zich dieper nestelen in de ziel van het Belgische voetbal. Dat heeft Advocaat blijkbaar niet nodig gevonden, dus is hij zeker van zijn zaak en dus gaat België zich plaatsen. Anders mag er niet geredeneerd worden.

 

De loting is een onzekere kwestie tot op zekere hoogte, maar verbazingwekkend is de opzet van de voorronde. Er moeten veertien landen zich plaatsen uit een voorronde van 51 landen. Was het misschien handiger geweest om de kwalificatie nu eens niet afhankelijk te laten zijn van een onzuivere prestatie van ‘de beste nummer twee’. Daarbij moeten we weer vrezen voor een rijstebrij aan oninteressante maar wel energievretende duels.

Misschien was een samenstelling van 14 groepen, waarbij er negen bestaan uit vier ploegen en vijf uit drie, handiger geweest. Alle groepswinnaars zouden dan in een barrage tegen een nummer twee hun kwalificatie moeten afdwingen. Minder wedstrijden en toch meer spanning. Maar misschien is zo’n model juist te eenvoudig voor de bobo’s, die van het publiek verlangen dat in de zomer van 2012 wordt gereisd in een land zonder infrastructuur.

 

Maar goed, nu zitten we met een gammel voorrondemodel. Oranje kan een zware groep treffen met Denemarken, Ierland en België als tegenstanders. Maar het kon ook meevallen met Roemenië (zonder Mutu), Finland en Litouwen als voornaamste tegenstanders. Advocaat heeft die zorgen niet, want die is zeker van zijn zaak, anders was hij niet gaan bijklussen.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter